15532
Niels Lassen var som faderen herredsfoged i nr. Horne herred og selvejer i Obling. Ved skiftet efter faderen fik Niels Lassen tillaget bondeskylden i svogeren Niels Sørensens gaard i Sønder Bork. Desuden overtog han en af faderens gaarde i Obeling, Sønder Bork sogn og besad denne som selvejer til sin død. - Samtidig bestred han i en lang årrække hvervet som herredsfoged i Nørre Horne herred..
Omkring 1580 førte han en langvarig proces med naboen Jep Andersen om en markvej og en strimmel agerland, der gik syd om Jep Andersens kaalgaard hen til et markled, og i aarhundreder derefter blev ejendomsretten til ovennævnte et stridens æble mellem Niels Lassens efterkommere og deres naboer.
Som nævnt blev Niels Lassen dømt for drab og halshugget 18 OKT 1600 i en alder af 80 år, og det kan jo undre, at en mand i den alder kan begå et drab. Den tanke ligger jo nær, at han har taget skylden for en søn, der var tiltalt i samme sag. Han blev lagt i kiste og begravet ved Tinghøj.
Mod forventning skulle Niels Lassen og hans hustru ligge begravet i Aadum kirke. Aarsagen hertil er formodentlig, at den ældste af sønnerne var bosat i dette sogn, og som herredsfoged var han en indflydelsesrig person.- Gravlægningen inde i kirken kostede 100 Rdl., et temmeligt stort beløb dengang.





Ref.: Holger Hertzum-Larsen og Carl St. Asschenfeldt: "Claus Mortensen Borch".
Carl Langholz: "Anetavler for berømte danskere", 1. samling, side 34 ( Knud Lyne Rahbek), side 111 (Fr. Paludan Muller), side 255 (Valdemar Rørdam)
"Slægtsbog over Visti Madsen Rahbek, Borris og Christen Christensen Rahbek, Albæk", udarb 1970/71 af Slægtshistorisk Institut, Allingskovby pr. Grauballe.